Koji klima uredjaj odabrati

Običnom kupcu u velikoj ponudi klima uređaja vrlo je teško izabrati klima uređaj koji će mu odgovarati za njegove potrebe. Zbog toga ćemo pokušati podijeliti klima uređaje po kvaliteti u tri klase:

1. Niska klasa
U tu grupu možemo svrstati klime raznih egzotičnih i nepoznatih imena. Možemo ih kupiti za male novce po raznim trgovačkim centrima ili od trgovaca koji su nanjušili biznis sa klimama te uvezli nekoliko kontejnera koje će rasprodati i poslije da će se teško naći ikakav rezervni dio za njih. Za njih se može reći da donekle solidno hlade ali slabo ili nikako griju i u pravilu ne traju dugo. Bučne su i troše više struje (mali EER i COP) od klima iz više klase. Za bilo koji veći kvar (kompresor ili elektronika) ne isplati ih se popravljati. Ove klime možemo preporučiti samo za nezahtjevne kupce kojima je bitno samo kakvo takvo hlađenje a grijanje imaju riješeno na drugi način.

2. Srednja klasa
U ovu grupu možemo svrstati klime poznatijih imena koja se kod nas prodaju već par godina i za koje se zna kako se ponašaju i nakon par godina eksploatacije. Iza njih je obično ozbiljan uvoznik koji ima i osigurane rezervne dijelove koji nisu pretjerano skupi. To su klime za kupce srednjih financijskih mogućnosti. Ove klime dobro hlade i prilično dobro griju do 0 C. Nisu pretjerano bučne. U toplijim krajevima uz neko dodatno grijanje (za par hladnijih dana ) mogu pokriti cijelu zimu sa grijanjem.

3. Visoka klasa
Klima uređaji iz ove grupe rade odlično dugi niz godina. U tom razdoblju će vam vratiti razliku uloženog između ove klase i srednje i niske zbog velike razlike između uložene i predane energije (visoki EER i COP). Izuzetno su tihe i grijanjem bez problema mogu pokriti cijelu godinu, pogotovo njihovi inverteri koji su tehnologija za sebe. Kupnjom ovakvih klima uređaja stedite električnu energiju, čuvate okolinu (skoro sve klime rade sa ekoloskim plinom R 410a i R407 c) i imate minimalne kvarove.

Koju klimu kupiti ovisno o potrebama i namjenama prostora?
Iako smo uslugu besplatnog uviđaja učinili dostupnom svim našim kupcima, ovim člankom želimo Vam prezentirati koji sve faktori utječu na odabir klime i zbog čega je mudro prepustiti izbor klima uređaja stručnjacima.

Prioritet pri odabiru odgovarajućeg klima uređaja za Vaš prostor je omjer snage i efikasnosti. Dakle, što je taj omjer bolji - odnosno što je uređaj bolje odabran - to će Vaš prostor biti bolje rashlađen ili zagrijan uz minimalne troškove.
Pri odabiru klima uređaja koji će se koristiti i za grijanje potrebno je uzeti jači uređaj (za oko 30% ) nego što nam je potreban u hlađenju. Nekvalitetniji klima uređaji, iako se pravilno uzmu u obzir svi dolje navedeni kriteriji ne mogu kvalitetno zagrijati prostor kada je vanjska temperatura oko ili ispod nule (pritom stalno rade jer ne mogu postići zadanu temperaturu trošeći pritom i veću količinu električne energije, a zauzvrat ne nudeći nikakav učinak). Stoga pri odabiru klima uređaja koji će se koristiti i u grijanju potrebno je uzeti kvalitetniji klima uređaj po mogućnosti inverter koji rade i do - 15 C vanjske temperature trošeći pritom i do 40% manje električne energije nego standardni uređaji.

Potrebno je  obratiti pozornost i na potrosnju klima uređaja tj. na razvrstavanje prema energetskoj učinkovitosti tz. EER i COP.

Prvi kriterij: namjena i oblik prostora
 
Nije svejedno klimatizirate li kuću, stan, kafić ili veliku npr. izložbenu halu. Prvo što je potrebno razmotriti je oblik objekta koji se klimatizira - npr. u stanu s mnogo soba neće biti moguće klimatizirati cijeli stan jednim uređajem već samo jednu ili eventualno dvije sobe, dok će u manjem studiju koji nema previše zidova jedan uređaj biti i više nego dovoljan.

Bitna je i površina stakala prozora i zidova prostora - niže prostore s manje prozora može se klimatizirati po učinku slabijim uređajem nego one visokih zidova s mnogo prozora (poput prodajno - izložbenih prostora).

Ukoliko je i frekvencija otvaranja vrata veća, biti će potrebno jačim uređajem smanjiti vrijeme ponovnog hlađenja prostora nakon zatvaranja vrata.

Svaki čovjek u prostoriji isijava određenu toplinu (tijelo, disanje). Poslovne prostore s mnogo zaposlenih biti će potrebno klimatizirati jačim uređajem.

Na kraju, u obzir se uzimaju i objekti koji isijavaju toplinsku energiju (sijalice, vitrine, računari, mašine, televizori...) a nalaze se u prostoriji koju se namjerava klimatizirati.

Drugi kriterij: veličina prostora

Kako bismo pojednostavili cijelu priču, umjesto da objašnjavamo proces proračuna odgovarajućeg klima uređaja u ovisnosti o kvadraturi i visini (odnosno unutrašnjem volumenu) prostora, prilažemo slijedeću tabelu kako biste stekli osjećaj za potrebne snage klima uređaja.

Koja klima Vam treba?

HLAĐENJE

Učinak

m3

m2

2,5 kW

80

30

3,5 kw

100

35

4,5 kw

140

50

5,3 kw

180

65

7,0 kw

240

85

GRIJANJE

2,5 kw

55

20

3,5 kw

85

30

4,5 kw

100

35

5,3 kw

125

45

7 kw

175

60

Navedene su samo orijentacione vrijednosti. U tačan proračun potrebno je ukalkulirati sve faktore koji utiču na odabir snage klima uređaja što je najbolje prepustiti stručnjaku.

VAŽNO: Za jedan mono split klima uređaj uzimaju se obično samo vrijednosti za onu prostoriju u kojoj se nalazi uređaj.

Treći kriterij: klimatska zona

Živite li u unutrasnjosti gdje su zimske temperature dosta niže nego na moru za grijanje će vam trebati klima uređaj koji radi na nižim vanjskim temperaturama (inverter ili kvalitetniji klasični klima uređaj). Za hlađenje ne bi trebalo biti problema. Živite li bliže moru, vlažnost zraka je veća nego na kopnu. U prostorima blizu većih vodenih površina biti će potrebno u obzir uzeti prosječnu količinu vodene pare u zraku tokom godine.