Šta je klima uređaj

Osnovna ideja
 
Klima uređaj je u osnovi hladnjak bez izolacijske kutije. Koristi isparavanje hladila, poput freona, da bi postigao hlađenje. Mehanika ciklusa isparavanja freona je potpuno ista u hladnjaku i u klima uređaju. Prema enciklopediji, pod terminom "freon" se generalno misli na "razne nezapaljive fluorokarbone koji se koriste kao hladila i kao potisnik za aerosole''.

Cijeli proces se odvija na slijedeći način:
 
Kompresor komprimira hladan freon, koji tako postaje vrući freon pod visokim pritiskom (crveno u dijagramu gore). Vrući plin se kreće kroz niz zavojnica kako bi mogao disipirati toplinu, i kondenzira se u tekućinu. Freonska tekućina prolazi kroz termoekspanzijski ventil, i tijekom prolaska isparava da bi postao hladan freon pod niskim pritiskom (svijetlo plavo u gornjem dijagramu). Hladan plin prolazi kroz niz zavojnica koji omogućuju plinu da upije toplinu i ohladi zrak unutar prostorije. Freon je pomiješan sa malom količinom ulja. Ulje podmazuje kompresor.
 
Snaga klima uređaja
 
Snaga klima uređaja u Bosni i Hercegovini se najčešće označava u KW (kilovat), što određuje njihov rashladni ili toplotni učinak. Da biste dobili osjećaj za snage, prilažemo orijentacionu tabelu:
 
Učinak    m3     m2
2,5 kW     70     25
3,5 kW     100    35
4,5 kW    125    45
5,5 kW     155    55
7,0 kW    190     65

Gore označeni KW odnose se na KW koje klima predaje određenom prostoru u grijanju ili hlađenju dok je snaga koju klima uzima iz mreže (označena u W ili KW) koja je manja za 2,5 - 4 puta i više. Taj broj (omjer koliko klima više predaje prostoru energije nego što uzima iz mreže naziva se EER u hlađenju i COP u grijanju.

Split sistemi

Shema rada split sistema klima uređaja

Split (razdvojeni) sistemi klima uređaja odvajaju "vruću" stranu od "hladne" strane klima sistema, na slijedeći način:

Unutrašnja, "hladna" strana, služi za hlađenje zraka, što se postiže isparivanjem freona. Zrak iz prostorije preko rebaraca ulazi u unutrašnju jedinicu i prolazi preko cijevi ispunjenih hladnim freonom. Tako ohlađeni zrak se ventilatorima ponovo ubacuje u prostoriju. Unutrašnja jedinica smješta se najčešće na zid, blizu stropa prostorije.

Vanjski klima uredaj opremljen je kompresorom koji komprimira freon (raste pritisak, raste temperatura) i kondenzatorom s kojeg se tekući freon vraća u unutrašnju jedinicu. Obično se smještaju na vanjski zid kuće, bilo na tlo ili na posebni držač.

Unutar oba uredaja postoji nešto kontrolne logike (mikročipovi), a povezani su sa dvije cijevi koje služe za dovod i odvod freona.
Split sistemi su vrlo povoljni jer je količina buke unutar hladenog prostora vrlo mala (na račun veće buke izvan prostora). Osim činjenice da su "topla" (vanjska) i "hladna" (unutrašnja) strana razdvojene, kapacitet hladenja split sistema je veći (jer su kompresor i zavojnice veći).

Inverter klima uređaji

Ušteda energije, brzina rada kompresora i obim rashladnog plina se kontroliraju automatski prema temperaturi prostora što ovim klimama daje raspon kapaciteta rada od 20% do 130%.
Snažan toplotni kapacitet
Kod klasičnih klima kada vanjska temperatura padne ispod 0C kapacitet grijanja se uveliko smanji što nije slučaj sa inverter klima uređajem.
Brzo hlađenje i grijanje
Invertorski kompresor radi maks. snagom dok ne postigne zadanu temperaturu. To je u usporedbi sa klasičnim klimama za 20 do 30 %  brže.
Ugodan i štedljiv
Nakon rada velikom snagom do postizanja zadane temperature, dolazi do rada smanjenim kapacitetom za održavanje temperature. Sa takvim načinom rada štedi i do 40% el. energije prema klasičnim klima uređajima.

Prozorski klima uredaji

Ovaj tip klima uređaja je implementacija cijelog sustava klimatizacije u malom uređaju. Jedinice se izrađuju dovoljno male da bi stali u standardni prozorski okvir. Kada je jednom postavljena u prozor (što izvode serviseri, odnosno kvalificirani staklar i/ili stolar), dovoljno ju je jednostavno upaliti da bi dobili hladan zrak. Kad bismo skinuli kućište isključene prozorske jedinice, pronašli bismo:

Prijenosni klima uredaji
Sličan je prozorskom po konceptu i veličini, prijenosni klima uređaj, s pogodnošću da se jednostavno prenosi po kući / zgradi. Mobilni klima uređaj ima cijev za odvod toplog zraka, koja se, pošto se uredaj smjesti, postavi sa otvorom prema van (najčešće kroz prozor). Također, kod mobilnog klima uredaja potrebno je paziti na posudu za kodenzat, u kojoj se skuplja voda iz zraka - posudu treba periodično prazniti.

Klima uređaji za velike prostore - sistemi sa hladnom vodom
U većim, a posebno višekatnim građevinama, split sistemi se suočavaju sa određenim problemima. Npr. cijevi izmedu vanjske i unutrašnje jedinice prelaze dopuštene udaljenosti (počnu se pojavljivati problemi u podmazivanju kompresora). Kada se ovo počne događati, vrijeme je da se počne razmišljati o klimatizacijskim sistemima sa hladnom vodom.

U ovavom sistemu, cijeli klima uređaj se smješta na krov ili stražnju stranu zgrade. Hladi vodu na izmedu 4 i 7 oC. Ohlađena voda se cijevima distribuira zgradom do jedinica za pripremu zraka (ventilokonvektori, klima komore...). Praktično ne postoji ograničenje za duljinu cijevi sa hladnom vodom ako su dobro izolirane.

Rashladni tornjevi
U svim prije opisanim sistemima, koristi se zrak da bi se disipirala toplina sa vanjske strane zavojnica. U velikim sistemima, efikasnost se može ponešto popraviti korištenjem rashladnog tornja. On stvara mlaz vode niske temperature. Ta voda prolazi kroz izmjenjivač topline i hladi vruće zavojnice klimatizacijskih jedinica. Ovo rješenje je nešto skuplje pri nabavi klimatizacijskog sistema, ali uštede u potrošnji tijekom vremena su sve veće (posebno u područjima s niskom vlažnošću zraka), tako da sustav vrlo brzo postane isplativ.

Dolaze u raznim veličinama i oblicima, ali svi rade na istom principu:

  • Rashladni toranj upuhuje zrak kroz mlaz vode - nešto vode isparava
  • Voda (pojednostavljeno) prolazi kroz debeli sloj plastične mrežice
  • Zrak prolazi kroz mrežice pod pravim uglom na tok vode
  • Isparavanje hladi mlaz vode
  • Zbog gubitka vode uslijed isparavanja, rashladni toranj konstantno dodaje vodu u sustav kako bi nadoknadio razliku.
  • U mnogim uredskim kompleksima, rashladni tornjevi i klimatizacijski uređaji su centralizirani, a rashlađena voda se distribuira svim zgradama kroz podzemne cijevi.